Speedverslaving

Alles wat je moet weten over speedverslaving en effectieve behandelingen.

Illustration of a person holding a pill, representing the concept of speed addiction. The person appears to be in a relaxed state, symbolizing the initial euphoric effects of amphetamines.

Wat is speed?

Speed verwijst naar een brede categorie drugs die amfetaminen bevatten, populair gebruikt als een feestdrug in Nederland. Het werkt als een stimulans, waardoor energie en uithoudingsvermogen worden geleverd, vaak aangeduid als “pep.”

Echter, recreatief gebruik kan leiden tot fysieke en mentale afhankelijkheid, samen met verschillende gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatproblemen en psychose. De effecten duren meestal ongeveer 5 uur en omvatten euforie, verhoogde alertheid en onderdrukte eetlust.

Tekenen van speedverslaving

Het identificeren van een verslaving aan speed houdt in dat gedrags-, lichamelijke en mentale veranderingen worden waargenomen. Tekenen zijn onder meer toenemend gebruik, onvermogen om te stoppen en verwaarlozing van verantwoordelijkheden. Fysieke tekenen zoals gewichtsverlies en slapeloosheid, samen met psychologische symptomen zoals paranoia en angst, kunnen wijzen op verslaving.

Het herkennen van verlies van controle over gebruik is cruciaal. Korte termijn risico’s omvatten cardiovasculaire problemen en onmiddellijke psychotische symptomen, terwijl langetermijnrisico’s afhankelijkheid, hartziekten en psychische problemen omvatten.

Illustration of a person with a determined expression, surrounded by floating pills. The image represents the concept of speed misuse and its effects, highlighting the behavioral, physical, and psychological changes associated with amphetamine addiction.

Hoe te stoppen of te matigen

Effectieve aanpak

Het stoppen of matigen van het gebruik van speed vereist vaak professionele aanpak vanwege het verlies van controle over de consumptie. Behandelmethoden omvatten doorgaans therapie, medische ondersteuning en verandering van leefstijl. Detox, onder medisch toezicht, helpt ontwenningsverschijnselen te verlichten.

Therapieopties zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) en motiverende gespreksvoering richten zich op de psychologische aspecten van verslaving en bevorderen de motivatie voor herstel.

Klinische opname

In gevallen waarin de speedverslaving ernstig is, kan opname noodzakelijk zijn. Bij klinische opname is er sprake van een gestructureerde omgeving met 24/7 medisch toezicht, therapiesessies en ondersteuningsgroepen om de complexiteit van verslaving aan te pakken. Het doel is om een veilige en gecontroleerde omgeving te bieden waarin individuen kunnen detoxen, onderliggende factoren die bijdragen aan verslaving kunnen aanpakken en copingmechanismen voor duurzaam herstel kunnen ontwikkelen.

Detox van speed

Detox van een speedverslaving omvat het beheersen van diverse fysieke en psychologische ontwenningsverschijnselen, die dagen tot weken aanhouden. Ernstige vermoeidheid, craving en psychologische stress zijn gebruikelijk tijdens deze fase. Medisch begeleide detox is essentieel om risico’s te verminderen en terugval te voorkomen. 

Therapeutische benaderingen zoals cognitieve gedragstherapie en acceptatie- en commitmenttherapie helpen individuen om te gaan met onderliggende psychologische problemen en vol te houden in de herstelpogingen. Professionele ondersteuning, samen met verandering van leefstijl, draagt bij aan een succesvol detox proces en langdurig herstel.

Registratieprocedure

Onze registratieprocedure volgt een gestructureerde volgorde vanaf het eerste contact tot intake, de behandelplanning, het begin van de behandeling en de nazorgwaarbij ervoor gezorgd wordt dat individuen en hun families uitgebreide ondersteuning en persoonlijke zorg krijgen bij elke stap.

Contact

Intake

Behandelplan

Begin behandeling

Nazorg

Wil je een familielid of vriend helpen?

Wij kunnen jou en je naasten ondersteunen bij het navigeren door verslavingservaringen en bieden educatie over hoe om te gaan met en herstellen van de impact ervan. Samen creëren we een veilige omgeving waar delen, luisteren en leren centraal staan. Jouw reis is belangrijk en we zijn toegewijd om je daar in te ondersteunen.

Sluit je aan bij ons netwerk

“We zijn erg blij dat je besloten hebt om lid te worden van ons netwerk. Laat hieronder je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.”

Doe mee aan het Herstel Wellness Programma.

We zijn erg blij dat je besloten hebt om deel te nemen aan ons programma. Laat hieronder je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.